Chřestová sezóna je v plném proudu, a tak jsme si pro vás dnes připravili recept z této úžasné jarní suroviny. Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem? Jak je upravovat a vařit? Na co si dát pozor? K čemu se který druh nejvíce hodí? Čtěte dále.
Sezóna chřestu trvá přibližně dva měsíce – od poloviny dubna do června. Chřest neobsahuje tuk, má minimum kalorií a je také bohatým zdrojem vlákniny a vitamínů. Při jeho koupi dejte pozor hlavně na jeho čerstvost. Musí být pružný a při ohýbání budete mít pocit, že pukne. Doma ho dejte do ledničky zabalený do vlhké utěrky, tak vydrží nejdéle.
Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem spočívá v tom, že bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Naopak zelený je vystaven sluníčku a díky fotosyntéze získává zelenou barvu a trochu jiné vlastnosti.
Zelený chřest s holandskou omáčkou
Budete potřebovat:
· balení zeleného chřestu (cca ½ kg),
· 4-5 plátků kvalitní slaniny,
· 3 žloutky,
· 1 lžíci citrónové šťávy,
· 10 lžic rozpuštěného másla,
· sůl, pepř,
· olivový olej
Jak na to
Troubu předehřejete na 200 C.
Při úpravě chřestu se musí odstranit zdřevnatělé konce. Toho docílíte tak, že chřest chytnete jednou rukou cca v polovině a druhou na konci, kde byl uříznutý a snažíte se ho zlomit. Od místa zlomu směrem ke špičce by měl být již krásně křupavý.
Přesto se ještě doporučuje na konci chřest škrabkou trochu oloupat.
Takto oloupaný a připravený chřest dejte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, posypte mletým černým pepřem a vždy po 2-3 kusech zabalte do plátku slaniny. Poté přikryjte alobalem a vložte do vyhřáté trouby na cca 10-12 minut. Záleží na tom, jak je chřest tenký, pakliže máte silnější kousky, pečte déle, cca 15-17 min, dokud slanina nezezlátne a chřest není křupavý.
V mezičase si připravte holandskou omáčku. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a udělejte vodní lázeň. Žloutky vlijte do skleněné mísy nebo menšího kastrůlku a ten postavte nad vroucí vodu. Míchejte je, dokud nezačnou houstnout a neznásobí svůj objem. Přidejte citrónovou šťávu a pak pomalinku přilévejte máslo. Musíte to dělat opravdu opatrně, aby se tekutiny krásně spojily dohromady a vznikla lesklá omáčka. Nakonec ochuťte solí a pepřem.
Pokud chcete omáčku udržet déle teplou, nalijte ji do termosky na čaj. Takto vám vydrží připravená čerstvá až dvě hodiny.
Jakmile je chřest hotový, přendejte ho opatrně na talíř a přilijte holandskou omáčku. Jako přílohu můžete zvolit např. vařené brambory ve slupce.
Bílý chřest
Stejně jako u zeleného je potřeba odstranit dřevnaté konce. Ty se v případě bílého chřestu odřezávají, stačí dva až tři centimetry od konce (záleží dle kondice chřestu).
Bílý chřest ale oloupejte škrabkou celý (kromě hlavičky), vždy od vrchu dolů. Zatímco zelený chřest se většinou vaří 2 – 5 minut, bílý musíte povařit o něco déle – 5 až 8 minut. Doporučuje se jednotlivé stonky svázat k sobě gumičkou a vařit nastojato tak, aby špičky koukaly ven z vody a vařily se tak jen v páře. Pokud používáte chřest jako přílohu nebo do salátu, pak je vhodné ho z vroucí vody hodit do studené lázně – udrží si tak svoji křupavost.
Oba chřesty můžete použít jako přílohu, bílý spíše se světlým masem, zelený snese i výraznější kombinace např. s jahodami, česnekem, chilli, hovězím masem apod. Oba také můžete využít pro přípravu chřestové polévky.
Na oleji osmahněte cibulku, přidejte nakrájený chřest, orestujte a zalijte vývarem. Vařte do změknutí cca 20-30 minut. Poté dochuťte smetanou, solí, pepřem, přidat můžete i trochu bílého vína pro jemnou kyselost.
Přejeme vám dobrou chuť a nezapomeňte, že čerstvý chřest seženete i u nás v prodejně Tesco Extra v OC Homepark! Těšíme se na vaši návštěvu!