Velikonoční svátky jsou tu. Pojďte si s námi dnes upéct jednoduchého velikonočního beránka. Je krásně voňavý po citrónu, vláčný, chuťově výrazný a také o něco zdravější díky použití špaldové mouky. Navíc je jednoduchý na přípravu. Odměřovat můžete jen s pomocí hrnečku a lžíce. Tak jdeme na to!
Co budete potřebovat?
- 1 ½ hrnku špaldové mouky (nebo hladké mouky)
- ½ hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- ¼ hrnku kvalitního oleje
- 2 lžíce citrónové kůry (cca ze dvou citrónů)
- 5 lžic citrónové šťávy
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody (nebo půl sáčku prášku do pečiva)
- ½ hrnku tvarohu (cca 1 balení tvarohu ve vaničce)
Postup
- Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na beránka si vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse smíchejte cukr s rozpuštěným máslem a olejem a krátce vyšlehejte. Poté přidejte citrónovou kůru a šťávu. Po pár minutách do směsi rozklepněte postupně obě vejce a míchejte.
- Ve vedlejší míse prosejte mouku se solí a sodou.
- Do mokré směsi přidejte mouku a zamíchejte. Jako poslední přichází na řadu tvaroh.
- Připravené těsto vlijte do předem vymaštěné a vysypané formy na beránka a dejte do trouby péct na 170 stupňů cca 50 minut. Jestli je těsto hotové či nikoliv zjistíte zapíchnutím špejle. Po vyndání z těsta musí být suchá.
- Po dopečení nechte beránka chvíli vychladnout a pak vyklopte z formy. Posypte moučkovým cukrem a do očí mu můžete případně vsadit dva hřebíčky a kolem krku uvázat stuhu.
Pokud vám chybí některá z ingrediencí, stavte se u nás v prodejně Tesco Extra v OC Homepark Zličín.
Přejeme vám krásné velikonoční svátky plné pohody!