Štědrý den je za dveřmi a pokud ještě nemáte hotové cukroví nebo byste chtěli v závěru příprav zkusit něco rychlého, máme pro vás dnes nový recept. Tahle nepečená kakaová roláda je jednoduchá a rychlá na přípravu a pak už ji jen necháte ztuhnout v lednici. Nám připomíná dětství, kromě Vánoc si na ni ale pochutnáte třeba i na Silvestra či na Nový rok. Jdeme na to!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 350 g kakaových sušenek (např. Derby)
- 150 g moučkového cukru (můžete případně dát méně, dle chuti)
- 3 polévkové lžíce rumu
- 3 polévkové lžíce kakaa holandského typu
- menší hrnek černé kávy
Na krém:
- 150 g změklého másla
- 50 g cukru moučka
- 3 polévkové lžíce rumu (volitelně)
- hrst mletých vlašských oříšků (volitelně)
Náš tip: Derby sušenky 24,90 Kč Tesco, Bio kakao 49,90 Kč, vlašské ořechy 79,90 Kč, obojí dm drogerie.
Postup
1. Uvařte si menší hrníček černé kávy a nechte vychladnout.
2. Vyšlehejte máslo s cukrem na krém a nakonec přidejte rum a oříšky.
3. Rozmixujte nebo válečkem rozdrťte přes utěrku kakaové sušenky. Dejte na vál a přidejte zbytek ingrediencí – cukr, rum, kakao. Nakonec pomalu přilívejte kávu, abyste vytvořili a zpracovali kompaktní těsto (kávu jsme nevyužili ani celou). Pokud se těsto bude lepit, přidejte nebo podsypte kakaem.
4. Připravené těsto přemístěte na alobal a rovnou opatrně rozválejte na placku. Potřete krémem a postupně zarolujte do rolády. Tu zabalte přímo do tohoto alobalu a nechte v lednici pořádně ztuhnout.
5. Nakonec stačí jen nakrájet na kolečka.
A teď už jen zasednout k pohádkám a užít si hezký, společný čas.
Přejeme vám dobrou chuť a především krásné prožití vánoční svátků ve zdraví a v pohodě s vašimi nejbližšími!