Třešňový crumble

Tento článek jste si přečetli 2038x.

Crumble je pečený ovocný dezert původem z Británie, který se skládá ze sezónního ovoce a drobenky. Vzhledem k tomu, že nyní seženete na trhu opravdu hodně druhů ovoce, přinášíme vám dnes recept na jeden takový crumble, a to třešňový. Stejně dobře ale bude fungovat také s malinami, ostružinami, švestkami nebo jablíčky. Drobenka je z ovesných vloček, a pokud omezíte množství cukru, uděláte z crumblu i velmi zdravou svačinu nebo snídani. Tak jdeme na to!

Co budete potřebovat

Na ovocný základ:

min. 500g vypeckovaných třešní (čím více, tím lépe)

2 lžíce cukru (lze vynechat)

10 kapek vanilkového extraktu

1 lžičku kukuřičného škrobu (lze rovněž vynechat, škrob je zahušťovadlo, takže bez něj bude ovocný základ více „tekutější“)

Na drobenku:

2 hrnky ovesných vloček (cca 200g)

50g třtinového cukru, ale může být i méně, záleží na vaší chuti

špetku soli

10 kapek vanilkového extraktu

50g másla

lžičku skořice

plátky mandlí na posypání

 

Postup

Zapněte troubu na 180 stupňů.

Vypeckované půlky třešní vložte do mísy a promíchejte s cukrem, vanilkou a případně škrobem. Vložte na dno máslem vymazané zapékací mísy.

V druhé míse smíchejte všechny ingredience na drobenku a tou posypte třešňový základ. Nahoru položte plátky mandlí.

Zapékací mísu vložte do trouby a pečte cca 30-35 min, dokud drobenka nezezlátne.

Crumble je nejlepší jíst ještě teplý. Skvělý je s vanilkovou zmrzlinou nebo kysanou smetanou. Dát si ho můžete jako dezert po obědě nebo letní víkendovou snídani.

Přejeme vám dobrou chuť!