Crumble je pečený ovocný dezert původem z Británie, který se skládá ze sezónního ovoce a drobenky. Vzhledem k tomu, že nyní seženete na trhu opravdu hodně druhů ovoce, přinášíme vám dnes recept na jeden takový crumble, a to třešňový. Stejně dobře ale bude fungovat také s malinami, ostružinami, švestkami nebo jablíčky. Drobenka je z ovesných vloček, a pokud omezíte množství cukru, uděláte z crumblu i velmi zdravou svačinu nebo snídani. Tak jdeme na to!
Co budete potřebovat
Na ovocný základ:
min. 500g vypeckovaných třešní (čím více, tím lépe)
2 lžíce cukru (lze vynechat)
10 kapek vanilkového extraktu
1 lžičku kukuřičného škrobu (lze rovněž vynechat, škrob je zahušťovadlo, takže bez něj bude ovocný základ více „tekutější“)
Na drobenku:
2 hrnky ovesných vloček (cca 200g)
50g třtinového cukru, ale může být i méně, záleží na vaší chuti
špetku soli
10 kapek vanilkového extraktu
50g másla
lžičku skořice
plátky mandlí na posypání
Postup
Zapněte troubu na 180 stupňů.
Vypeckované půlky třešní vložte do mísy a promíchejte s cukrem, vanilkou a případně škrobem. Vložte na dno máslem vymazané zapékací mísy.
V druhé míse smíchejte všechny ingredience na drobenku a tou posypte třešňový základ. Nahoru položte plátky mandlí.
Zapékací mísu vložte do trouby a pečte cca 30-35 min, dokud drobenka nezezlátne.
Crumble je nejlepší jíst ještě teplý. Skvělý je s vanilkovou zmrzlinou nebo kysanou smetanou. Dát si ho můžete jako dezert po obědě nebo letní víkendovou snídani.
Přejeme vám dobrou chuť!