Blíží se advent a s ním i předvánoční pečení. Jistě máte v zásobě řadu rodinných receptů na to nejlepší cukroví. My jsme si pro vás dnes připravili jeho trošku zdravější variantu. Sušenky z mandlové mouky můžete ale samozřejmě péct po celý rok, jsou výborné ke kávě, ale třeba i dětem do školy jako mlsání ke svačině.
Navíc jsou gluten free, takže kdo nemůže lepek, připravte si tužku a papír. Nebo ještě lépe všechny ingredience a jdeme na to!
Co budete potřebovat?
- 1 ¼ hrnku mandlové mouky (případně lze smíchat kokosovou a mandlovou mouku)
- ¼ hrnku strouhané hořké čokolády nebo vysokoprocentní čokoládové kousky
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu nebo kokosových lupínků
- ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 velké vejce
- 10 kapek vanilkové esence nebo semínka z jednoho lusku
- 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Postup
Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny – mandlovou mouku, kokos a prášek do pečiva.
V jiné misce vyšlehejte vejce, aby se bílek spojil se žloutkem a zvýšil se objem. Poté přidejte kokosový olej a vanilkovou esenci.
Vejce s olejem vmíchejte do sypké směsi a do těsta nakonec přidejte čokoládové kousky.
Těsto nechte odpočívat v lednici min půl hodiny, lépe se s ním pak pracuje. Mezitím předehřejte troubu na 180-190 stupňů.
Z vychlazeného těsta tvarujte sušenky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 10 minut (záleží na typu trouby), dokud nebudou sušenky na okrajích nazlátlé.
Nechte vychladnout a podávejte.
Výhodou je, že k upečení těchto sušenek nepotřebujete mnoho surovin a hotové jsou skutečně rychle, 10 minut příprava, 30 minut odpočinek těsta v lednici a cca 10 minut samotné pečení v troubě. Přejeme vám dobrou chuť a hlavně krásný blížící se advent!
Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny – mandlovou mouku, kokos a prášek do pečiva.
V jiné misce vyšlehejte vejce, aby se bílek spojil se žloutkem a zvýšil se objem. Poté přidejte kokosový olej a vanilkovou esenci.
Vejce s olejem vmíchejte do sypké směsi a do těsta nakonec přidejte čokoládové kousky.
Těsto nechte odpočívat v lednici min půl hodiny, lépe se s ním pak pracuje. Mezitím předehřejte troubu na 180-190 stupňů.
Z vychlazeného těsta tvarujte sušenky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 10 minut (záleží na typu trouby), dokud nebudou sušenky na okrajích nazlátlé.
Nechte vychladnout a podávejte.
Výhodou je, že k upečení těchto sušenek nepotřebujete mnoho surovin a hotové jsou skutečně rychle, 10 minut příprava, 30 minut odpočinek těsta v lednici a cca 10 minut samotné pečení v troubě. Přejeme vám dobrou chuť a hlavně krásný blížící se advent!
Všechny suroviny k přípravě najdete v prodejnách Tesco a DM v našem obchodním centru.
Náš tip (zleva nahoře): kypřící prášek do pečiva bez fosfátů a lepku 5,90 Kč, kousky z mléčné čokolády 19,90 Kč, obojí Tesco, hořká 70% čokoláda 34,90 Kč, kokosové plátky 29,90 Kč, kokosový olej 89,90 Kč, mandlová mouka 249 Kč, vše řady DMbio, DM drogerie