Mandlovo – kokosové sušenky

Tento článek jste si přečetli 2950x.

Blíží se advent a s ním i předvánoční pečení. Jistě máte v zásobě řadu rodinných receptů na to nejlepší cukroví. My jsme si pro vás dnes připravili jeho trošku zdravější variantu. Sušenky z mandlové mouky můžete ale samozřejmě péct po celý rok, jsou výborné ke kávě, ale třeba i dětem do školy jako mlsání ke svačině.

Navíc jsou gluten free, takže kdo nemůže lepek, připravte si tužku a papír. Nebo ještě lépe všechny ingredience a jdeme na to!

Co budete potřebovat?

  • 1 ¼ hrnku mandlové mouky (případně lze smíchat kokosovou a mandlovou mouku)
  • ¼ hrnku strouhané hořké čokolády nebo vysokoprocentní čokoládové kousky
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu nebo kokosových lupínků
  • ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 velké vejce
  • 10 kapek vanilkové esence nebo semínka z jednoho lusku
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Postup

Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny – mandlovou mouku, kokos a prášek do pečiva.

V jiné misce vyšlehejte vejce, aby se bílek spojil se žloutkem a zvýšil se objem. Poté přidejte kokosový olej a vanilkovou esenci.

Vejce s olejem vmíchejte do sypké směsi a do těsta nakonec přidejte čokoládové kousky.

Těsto nechte odpočívat v lednici min půl hodiny, lépe se s ním pak pracuje. Mezitím předehřejte troubu na 180-190 stupňů.

Z vychlazeného těsta tvarujte sušenky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 10 minut (záleží na typu trouby), dokud nebudou sušenky na okrajích nazlátlé.

Nechte vychladnout a podávejte.

Výhodou je, že k upečení těchto sušenek nepotřebujete mnoho surovin a hotové jsou skutečně rychle, 10 minut příprava, 30 minut odpočinek těsta v lednici a cca 10 minut samotné pečení v troubě. Přejeme vám dobrou chuť a hlavně krásný blížící se advent!

Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny – mandlovou mouku, kokos a prášek do pečiva.

V jiné misce vyšlehejte vejce, aby se bílek spojil se žloutkem a zvýšil se objem. Poté přidejte kokosový olej a vanilkovou esenci.

Vejce s olejem vmíchejte do sypké směsi a do těsta nakonec přidejte čokoládové kousky.

Těsto nechte odpočívat v lednici min půl hodiny, lépe se s ním pak pracuje. Mezitím předehřejte troubu na 180-190 stupňů.

Z vychlazeného těsta tvarujte sušenky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 10 minut (záleží na typu trouby), dokud nebudou sušenky na okrajích nazlátlé.

Nechte vychladnout a podávejte.

Výhodou je, že k upečení těchto sušenek nepotřebujete mnoho surovin a hotové jsou skutečně rychle, 10 minut příprava, 30 minut odpočinek těsta v lednici a cca 10 minut samotné pečení v troubě. Přejeme vám dobrou chuť a hlavně krásný blížící se advent!

Všechny suroviny k přípravě najdete v prodejnách Tesco a DM v našem obchodním centru.

Náš tip (zleva nahoře): kypřící prášek do pečiva bez fosfátů a lepku 5,90 Kč, kousky z mléčné čokolády 19,90 Kč, obojí Tesco, hořká 70% čokoláda 34,90 Kč, kokosové plátky 29,90 Kč, kokosový olej 89,90 Kč, mandlová mouka 249 Kč, vše řady DMbio, DM drogerie