Co vás v těchto zimních dnech zahřeje více, než talíř plný horké polévky? My jsme dnes pro vás jednu takovou připravili. Je plná zeleniny, využít na ní můžete i zbytky, co máte zrovna v lednici. Navíc zasytí a je vhodná jak k večeři, tak i jako vydatný oběd. A pochutnají si na ní i děti.
Co budete potřebovat?
- ½ malé dýně, nakrájené na malé kostky
- 2 středně velké pastináky, nakrájené na malé kostky
- 1 středně velký batát, nakrájený na malé kostky
- 2 větší mrkve, nakrájené na malé kolečka či proužky
- ½ bulvy fenyklu, nakrájený na měsíčky
- 1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
- cca 1,5 litru zeleninového vývaru (nebo vody či kombinace obojího)
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostky
- sůl
- olivový olej
- česnek (nemusí být)
- 5 větviček tymiánu
- 1 smetana na vaření
- kysaná smetana a opečené houstičky k podávání
Postup
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dýni, pastináky, batát, mrkve a fenykl položíme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme (můžeme přidat i bylinky), pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby. Pečeme cca 40-45 minut, dokud zelenina nezměkne.
2. Mezitím necháme v hrnci na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme brambory, zalijeme vývarem (příp. vodou) a vhodíme i větvičky tymiánu. Vaříme cca 15 minut, dokud brambory nezměknou.
3. Z hotového vývaru vyjmeme větvičky tymiánu, přidáme pečenou zeleninu z trouby, dochutíme solí (příp. pepřem) a česnekem (pokud máte rádi pikantnější chuť).
4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Nakonec zjemníme smetanou.
Podávat můžete se lžící kysané smetany a opečenými houstičkami z chleba či rohlíků.
Zeleninu můžete libovolně kombinovat, třeba dle toho, co vám zrovna zbylo v lednici. Velmi dobrá je i kombinace mrkve, petržele, batátu a celeru, místo fenyklu zase můžete přidat kousek papriky nebo pórku.
Polévka je skutečně vydatná, takže zasytí i na oběd. Pokud nebudete moc kořenit, pak je určitě vhodná i pro děti od 1 roku.
Všechny suroviny k přípravě receptu najdete v našem obchodním centru v prodejnách Tesco Extra nebo DM (např. ovesná alternativa smetany pro ty, kteří nemohou mléčné výrobky).