Jak naučit děti lyžovat aneb 5 nejčastějších otázek

Tento článek jste si přečetli 2824x.

Chystáte se na hory a zvažujete, jestli svého potomka letos poprvé postavíte na lyže? Pak jistě řešíte, od kdy a jak vlastně s výukou lyžování začít, jakou výbavu dítě potřebuje nebo jestli je lepší učit děti sami či využít služeb lyžařské školky. A mimo jiné právě na to se vám dnes budeme snažit odpovědět.

Kdy začít?

Obecně platí, že lyžovat můžou děti začít cca ve 3 letech (ne dříve, kvůli kyčlím). Nečekejte však, že bude z dítěte po pár dnech velký lyžař. První rok je vhodný na seznamování, zábavnou formou dětem ukázat, že lyžování je prima zimní sport, kterého se nemusí bát. Řada odborníků pak doporučuje začít až ve 4 letech, kdy jsou děti více zralé a dokáží lépe koordinovat takto složité pohyby.

Každé dítě je však jiné a rodič by měl maximálně respektovat jeho potřeby a psychickou a fyzickou zralost. V úvahu vezměte, jestli dítě vydrží ujít delší procházku, zvládne hodinu bez vás nebo si dokáže říct o svoje potřeby.

Jakou výbavu zvolit?

Nepodceňujte výběr prvních lyží. Abyste děti namotivovali, můžete pořídit např. lyže s obrázkem oblíbených postav nebo v preferované barvě. Děti se pak o to více budou těšit na první lyžování. Nekupujte příliš krátké ani dlouhé lyže, které bude mít dítě na 3 sezóny. Ideální délka lyží je, pokud sahají dětem po nos, resp. končí mezi bradou a nosem.

U nás sice ještě povinnost nosit helmu pro děti mladší 15 let nemá oporu v zákoně, ale v řadě sousedních zemí ano. Ať tak či tak, rozhodně ji doporučujeme. O něco vhodnější je celoskeletová helma, ale ty nejmenší helmy se většinou vyrábějí jen s měkkým polstrováním na uších.

Zleva: dětské lyže Atomic Vantag 3976 Kč, helma Giro 817 Kč, lyžařské brýle Charakter 426 Kč, vše Sportsdirect.

Kromě helmy také doporučujeme zakoupit chránič páteře, pakliže vyjedete s dětmi už na klasickou sjezdovku.

Dost často také rodiče řeší nákup a používání hůlek. Pro ty nejmenší lyžaře se hůlky nedoporučují vůbec. Místo opory jim naopak ze začátku zavazí. Pořiďte je až kolem 5-6 roku, jakmile dítě zvládne paralelní obloučky. Délka hůlek by měla být taková, že úhel, který svírá předloktí a paže by měl být ostrý, max. pravý.

Zleva: dětská vesta Komperdell 1527 Kč, Nevica Helmut set 2130 Kč, Odlo fleecová mikina 852 Kč, vše Sportsdirect.

Učit sami nebo vybrat lyžařskou školku?

Jestliže je dítě připravené a zralé, může být lyžařská školka velkou pomocí. Jednak proto, že na dítě působí jiná autorita, jak rodiče a pak samozřejmě proto, že lyžařští instruktoři jsou speciálně vycvičení, ví, jak dítě motivovat, jakými cviky začít a perfektně zvládají techniku.

Pro nejmenší děti ze začátku bohatě stačí jedna výuková hodina (trvá 45 – 50 minut), později pak hodiny dvě. V řadě školek mají i dopolední program (4 výukové hodiny), kdy děti jezdí ve skupince a mají pauzu na svačinu / oběd.

Velmi důležité je děti nepřetěžovat. Není nutné hned na začátku lámat rekordy, ale spíš pomalinku budovat kladný vztah k lyžím. Řada instruktorů také radí, aby rodiče při prvních hodinách dětem ve školce neasistovali, ale spíše na tu hodinu odešli. To proto, že dítě se pak nemůže tak koncentrovat, instinktivně stále hledá rodiče, vymýšlí důvody proč nelyžovat apod.

Jak na výuku nejmenších dětí?

Pro začátek postavte děti na lyže na rovince a ukažte jim, ať si zkusí s lyžemi jen tak ťapat – dopředu, dozadu, do strany. Poté můžete zkusit vějíř – špičky od sebe a paty u sebe (a naopak špičky u sebe, paty od sebe) a takto se posunovat kolem dokola. Vše formou hry. Můžete také dítě chvíli táhnout za hůlku vedle sebe – simulujete tím jízdu na prvním vleku.

Následuje cvičení plužení – pizza (klasický pluh, špičky k sobě, paty od sebe) versus špagety (lyže podélně – paralelní jízda). Dětem můžete pomoci tím, že jim budete ze začátku držet špičky lyží u sebe, aby pochopily, co mají dělat. Začněte na mírném svahu, ať se jim to moc nerozjede a střídejte jednotlivé styly. U pizzy dbejte na to, aby děti zatlačily chodidla do lyží. Děti u toho mohou mít ruce na kolenou, pro větší stabilitu.

Dále můžete trénovat přenášení váhy, z jedné nohy na druhou (u toho se mohou mírně naklánět). Při jízdě z kopce si u zatáčení pomáhejte rukama, vždy když přenesete váhu na vnější lyži, položte i ruce na koleno této nohy. Nebo můžete zkusit pozici létajícího orla – ruce upažené a naklánět se dle obloučku vždy k noze, na které je přenesena váha.

Děti se učí napodobováním, takže jim vše ukazujte a buďte vzorem.

Jakým chybám se vyvarovat?

Jízda na vodítku. Na jedné straně sice máte dítě při jízdě pod kontrolou, na té druhé dítě vlastně nemusí dělat vůbec nic. Snadno tak nabyde dojmu, že je neohrožené a nemusí brzdit, rodič to přece udělá za něj.

Jízda mezi lyžemi. Řada rodičů tuto techniku na začátku používá, ale kromě toho, že to může být nebezpečné, dítě nekoriguje své lyže, nevěnuje pozornost samotné jízdě a lyže mu kolikrát jedou bezvládně po sjezdovce.

Pomáhání při zvedání. Když budete dětem neustále pomáhat, neuvidí důvod, proč se zvedat samostatně. Jako jednu z prvních věcí je proto naučte, jak se zvednout (jak natočit lyže, aby nesjely z kopce dolů). To ovšem neplatí v případě, spadne-li dítě na nepřehledném místě a bude žádoucí toto místo hned opustit.

Stagnace v pluhu. Neměli byste se spokojit s tím, že dítě sjede kopec jakýmkoliv stylem. Podporujte ho a nechte ho učit se stále něco nového a vylepšovat techniku.

Pokud sháníte lyžařskou výbavu za ty nejlepší ceny, stavte se u nás v OC Homepark Zličín v prodejně Sportsdirect. Těšíme se na vaší návštěvu!